2016. május 19., csütörtök

Megint vírust találtak a Google Marketben

Okostelefon vírus a Viking horda
Az okostelefonokra támad a horda

Újabb érv az SMS marketing mellett

Több ezer Android rendszert használó okostelefon fertőződhetett meg a Google alkalmazásboltjából letöltött applikációkba bejutott vírusok miatt, írja a hwsw.hu portál.

A Viking Horda nevű kártevőnek sikerült bejutnia a hivatalos programok közzé, és így egy meglehetősen veszélyes malware-kampány fenyegeti a mobiltelefon használókat. A vírus elsősorban hirdetési csalásokra specializálódott, de spam üzenetek terjesztésére és DDoS támadásra is alkalmas. Feltevések szerint öt ilyen applikáció került be a Play Store-ba. A fertőzött alkalmazások a Viking Jump nevű játék, a Memory Booster, Parrot Copter, WI-FI Plus, és a Simple 2048 egyik klónja.

A fertőzött programok feltelepítése után, a telefonunk egy botnet részévé válik, mely a nap 24 órájában fizetett hirdetésekre kattint. Az alkalmazás eltávolítása nem jelent garanciát arra, hogy megszabadulunk a vírustól, mivel az klónozza magát, és a rendszerprogramokhoz nagyon hasonló neveken bújik meg a háttértárba.

Tömeges SMS-ben odaér a reklám


Az eset rávilágít arra is, hogy az internetes reklámokra egész csalási hálózat épül, mely megkérdőjelezi az elektronikus marketingnek ezt a formáját. A vírusos okostelefon által meglátogatott reklámoldalak nem jutnak el senkihez, csupán forgalom generálódik, és a reklámozó zsebe lesz könnyebb. A tömeges SMS üzenet kampányokban küldött SMS-ek esetében azonban a megrendelő biztos lehet abban, hogy marketing üzenete eljut a befogadóhoz, és fizetni is csak abban az esetben kell, ha a megcélzott személy megkapja az SMS-t.

A Google a kártevők május 5.-ei felfedezése óta törölte az érintett alkalmazásokat az alkalmazásboltból. A felhasználók annyit tehetnek, hogy odafigyelnek az appok készítőinek nevére és elolvassák a letöltők korábbi hozzászólásait.

 Megint vírust találtak a Google Marketben, ami veszélyeztetheti több ezer okostelefon tulajdonos eszközét. Vírusos programokat találtak a Google applikációs boltjában, melyek az elektronikus marketinggel élnek vissza, és egy botnetbe tagozódnak be. A legfontosabb fogalmak: sms marketing, tömeges sms, Google, okostelefon, reklám, vírus, mobil applikáció.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése