2021. szeptember 24., péntek

Mik azok és mire jó az antisztatikus lábbelik?

antisztatikus munkavédelmi ruhák

A munkavédelem terén a leesés és átszúrás elleni védelem szerepel a keresési és vásárlási toplisták elején. Ugyanakkor az olyan speciális tulajdonságok, mint például a hőállóság, ESD védelem, vagy antisztatikusság is fontos szerepet kaphat. Éppen ezért most ez utóbbival foglalkozunk és arra is igyekszünk választ adni, hogy mik azok és mire jók az antisztatikus lábbelik.

Milyen antisztatikus munkavédelmi ruhák léteznek?

Nem meglepő módon a munkavédelmi eszközök, felszerelések kínálata ezen a téren is kiterjed minden szükséges elemre, hogy a munkavállalót védje, illetve a munkafolyamat minőségét is megőrizhesse. A munkavédelmi szaküzletek és webáruházak kínálatában az alábbiak közül válogathatunk:

  • antisztatikus lábbelik
  • antisztatikus védőkesztyűk
  • antisztatikus munkaruhák

Mire jó egy antisztatikus lábbeli?

Az antisztatikus lábbelik funkciója, hogy az elektrosztatikus töltések leadásával a feltöltődést a minimálisra csökkentse, ilyen módon elkerülve a szikra által előidézhető gyulladás veszélyét.

Ugyan az antisztatikus lábbeli is hoz létre villamos ellenállást a láb és a padozat között, de az áramütéssel szemben nem biztosít megfelelő védelmet, ahhoz további intézkedéseket kell tenni. Ennek oka, hogy az elektromos ellenállás alsó határa 105 Ω, így a 250 V feszültségig működő villamos berendezések meghibásodásakor korlátozott védelmet nyújthat.

Mitől függ egy cipő antisztatikus tulajdonsága?

A lábbeli elektromos ellenállását nagymértékben befolyásolhatja a:

  • hajlítás,
  • szennyeződés és
  • páratartalom.

Ezen felül fontos, hogy ahol antisztatikus lábbeli használatos, a padozat ellenállása nem veszélyeztetheti a lábbeli által nyújtott védelmet. Elektrosztatikusan veszélyes zónába való lépés előtt pedig ellenőrizni kell a cipő elektromos tulajdonságait.

Milyen jelzéseket keressünk antisztatikus cipők esetében?

Az antisztatikus lábbelik forgalmazásával foglalkozó üzletek kínálatában mindig az alábbi jelöléseket érdemes keresnünk, ha biztosra akarunk menni ezen a téren:

  • C
  • A
  • ESD

 A „C” jelölés az elektromosságot vezető képességet tünteti fel (0Ω < elektromos ellenállás < 1x10^5Ω), az „A” jelölés a kifejezetten antisztatikus képességek meglétét garantálja (1x10^5Ω < elektromos ellenállás < 1x10^9Ω), míg az ESD az elektrosztatikai vezetőképességet jelöli (1x10^5Ω < elektromos ellenállás < 3,5x10^7Ω).

C-s, az A-s és az ESD-s antisztatikus cipőket az ipar számos területén alkalmazzák. A gyártástól a szállításon át fontos szerepet töltenek be olyan iparágakban mint például az:

  • energetika,
  • gépipar,
  • vegyipar.

Ezek esetében is fontos kiemelni, hogy ezek a cipők nem védenek az áramütéstől, hanem a statikus kisülés ellen nyújtanak védelmet.

Használatukkal megelőzhető a robbanáshoz vezető szikraképződés a tűzveszélyes anyagok gyártása, raktározása során. Továbbá elkerülhető az alkatrészek sztatikus feltöltődésből eredő károsodás például elektronikai eszközök kezelésénél, gyártásánál.

Összegezve

Az antisztatikus tulajdonságokkal rendelkező lábbelik használata tehát munkavállaló és munkáltató szempontjából is fontos, hiszen így elkerülhetők az ilyen jellegű sérülések és munkahelyi balesetek, amik a munkafolyamatok minőségét is garantálhatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése