2020. február 6., csütörtök

Akkumulátor nélküli laptop használat

Laptophasználat akkumulátor nélkül 


laptop használat akkumulátor nélkül
A laptopok alapesetben azt a célt szolgálják, hogy felhasználójuk ne legyen helyhez kötve használatuk során. Ennek a funkciónak a biztos záloga az akkumulátor, mely az energiát szolgáltatja hordozható gépeink számára. Azonban egyesek a laptopot is helyhez kötve használják. Akik így tesznek, azokban okkal merülhet fel az ötlet, hogy az akkumulátor nélküli laptop használat is megfelelő lehet számukra. Az alábbiakban ezzel a fajta használattal, a kapcsolódó tévhitekkel, előnyökkel és hátrányokkal foglalkozunk.

Tévhitek az akkumulátor használatról


A laptopok akkumulátorainak töltéséről és használatáról sokféle információt hallani és olvasni. Vannak, akik szerint hálózati áramforrásra tilos csatlakoztatni laptopunkat, vagyis a legjobbat akkor tesszük, ha akkumulátorról üzemeltetjük gépünket, szinte a lemerülésig.

Más források szerint nem szabad 25 százalékos töltöttségi szint alá engedni az energiaforrást, hiszen az igénybevétel az akkumulátor élettartamának megőrzéséhez is hozzájárul és így később kezdenek el gyengülni.

A harmadik álláspont szerint pedig nyugodtan használható hálózati áramra csatlakoztatva, hiszen az akkumulátor töltés csak 100%-os energiaszint alatt kapcsol be, így az akkumulátor kvázi szünetmentes tápegységként is használható.

Memóriaeffektus


Gyakori tévhit, hogy a lítium-ionos akkumulátorok memóriaeffektus szerint működnek, ezért teljesen le kell őket meríteni, majd feltölteni. Ez a módszer a régi, nikkel-alapú akkukra ugyan igaz, de a jelenlegi lítium technológia esetben akár komoly kárt is jelenthet ez a fajta használat.

A modern lítium-ionos akkuk teljesítményére nincsen hatással, hány százalékon kezdjük el tölteni őket, vagyis a fenti három használati módból kettő esetén semmilyen problémánk nem lehet. A teljes lemerülést azonban igyekezzünk kerülni.

Laptop használata hálózati áramról


A teljesen feltöltött akkumulátornak tehát hálózatra dugva sem lesz baja, ugyanis a 100% elérése után nem kap több áramot, az már csak a rendszer tápjához jut el. Az akkumulátor élettartamának valójában a hőmérséklet okozza a legnagyobb kárt, pontosabban rövidíti az élettartamot. Normál használat esetén az akkumulátor nyugodtan maradhat a laptopban, de intenzívebb használatnál (például játékoknál) már mindenképpen ajánlott kivenni, és hűvös helyen tartani.

Ebben az esetben azonban laptopunk kvázi asztali géppé alakul át, hiszen akkumulátor nélkül állandó áramellátást igényel. Amennyiben olyan helyen élünk, ahol gyakran van áramszünet, akkor az akkumulátor megvédhet minket a gép hirtelen kikapcsolásától.

Laptop akkumulátor eltávolítása


Kivehető akkumulátorok esetén az eltávolítás menete egyszerű: egy, ritka esetben kettő biztonsági zárat kell csupán feloldanunk manuálisan laptopunk alján. Ezt követően az akkumulátor máris eltávolíthatóvá válik.

Beépített akkumulátorok esetén az eltávolítás már jóval macerásabb ügy és nem is igazán javasolt, hiszen szakember szükséges hozzá, ami a laptopunk borításának levételével is együtt jár. A beépített akkumulátoros megoldás viszonylag ritkának mondható. Azonban ha mégis ilyen laptoppal van dolgunk, akkor az akkumulátor eltávolítás helyett inkább a visszafogottabb használatra törekedjünk, így biztosítva az alacsonyabb belső hőmérsékletet.

Laptop akkumulátor tárolása


Miután sikeresen eltávolítottuk akkumulátorunkat, törekedjünk arra, hogy napfénytől védett, hűvös, de mégis száraz helyen tároljuk. Amennyiben találunk egy megfelelő helyet és huzamosabb ideig szándékozunk tárolni, akkor fontos, hogy mindig időről-időre töltsünk rá energiatárolónkra.

Ezzel biztosíthatjuk. hogy az energiacellák ne veszítsenek a tárolt feszültségből. Ugyanis ha ez megtörténik és elérik a teljes lemerültséget, akkor könnyedén végleges károk is keletkezhetnek bennük és így használhatatlanná is válhatnak.


További hasznos információkat olvashatsz laptop akkumulátorokról és töltőkről a laptopakkumulator.eu blog oldalán!

Összegezve:


Az akkumulátor nélküli laptop használat nem ördögtől való ötlet, de mindenképp érdemes végiggondolni, mit is veszítünk vele. Elsőre ugyanis akkumulátor kímélő megoldásnak tűnhet, de nem megfelelő tárolás esetén könnyedén búcsút inthetünk energiatárolónk hosszú élettartamának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése